بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیم
باتوجه به نیاز جامعه به وجود کارشناسان و متخصصان تغذیه در بخش سلامت اجتماعی و فردی لازم است مسئولین محترم توجه خاصی به این رشته نموده و از وجود این افراد در بیمارستان ها، درمانگاه ها، ورزشگاه ها و... استفاده کنند.
توجه ویژه مردم در بخش سلامت در این زمان و وجود اغذیه های ناسالم و عدم آگاهی مردم نسبت به مواد غذایی تقلبی، وجود بیماری های خاص و عدم توجه به نوع تغذیه باعث شده که روز به روز وجود مشاوران تغذیه بیش تر مورد توجه قرار گیرد و به دستورالعمل های بخش تغذیه، کاربردی تر نگاه شود.
باید دانست که یکی از اجزای لاینفک یک بیمارستان بخش تغذیه است که شامل دو واحد مستقل مشاوره تغذیه و رژیم درمانی (مشاوره بیماران بستری در بخش و سرپایی در کلینیک تغذیه ) و خدمات غذایی می باشد .
وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در راستای برنامه تحول نظام سلامت و ارتقاء تغذیه بیمارستان های کشورو با هدف ارائه ی بهترین خدمات غذا و مشاوره ی تغذیه به بیماران بستری، دستورالعمل هایی را ارائه نموده که از جمله ضوابط پرسنل بخش تغذیه بیمارستان ها عبارت است از:
*** بخش تغذیه توسط فارغ التحصیلان رشته تغذیه اداره شده و این بخش زیرنظرمستقیم مدیربیمارستان ارائه خدمت می نماید.
*** شرایط احرازپست سازمانی ریاست بخش تغذیه بیمارستان به ترتیب اولویت: دارابودن مدرک دکترای تخصصی تغذیه یا RD باحداقل 2 سال سابقه کار باپایه تغذیه یا MD ،کارشناسی ارشدتغذیه باحداقل 3 سال سابقه کارو سپس کارشناسی تغذیه با حداقل 4 سال سابقه کاردربخش تغذیه بیمارستان می باشد.
*** شرایط احرازپست سازمانی مشاورتغذیه ورژیم درمانی: دارابودن مدرک تحصیلی باپایه کارشناسی تغذیه درهریک ازمقاطع تحصیلی تغذیه یا MD بامدرک دکترای تخصصی تغذیه یا RD می باشد.
*** درهربیمارستان با تعداد 200 تخت به بالا یک نفرمستقل بعنوان رئیس بخش تغذیه درنظرگرفته می شود که باید درطول ساعات اداری دربیمارستان حضورداشته ودر دسترس باشد. دربیمارستان های با کمتراز 200 تخت، مسئولیت بخش تغذیه به عهده یکی ازکارشناسان تغذیه واحد خدمات غذایی یا واحد مشاوره تغذیه ورژیم درمانی می باشد.
*** به ازای هر 20 تخت ازمجموع تخته های NICU ،PICU، انواع ICU، انواع پیوند اعضاء، دیالی، کلیه وسوختگی، یک مشاورتغذیه ورژیم درمانی درنظرگرفته می شود. سپس برای سایرانواع تخت دربیمارستان های با 50 تخت یک نفر و سپس تا 350 تخت به ازای هر 100 تخت یک نفر و تا 750 تخت به ازای هر 200 تخت یک نفر و بالاتراز 750 تخت یک نفراضافه میشود .درهربیمارستان حداکثر 8 نفرمشاورتغذیه ورژیم درمانی منظورمی گردد (ضریب اعمال 75 %).
با توجه به دستورالعمل های مذکور نقش اثرگذار مشاورین تغذیه در بهبود وضع سلامت مشخص می گردد که البته پیاده سازی این ضوابط مقدورنخواهد بود مگر با وجود زیر ساخت مناسب، ورود کلیه ی عوامل دخیل دراجرای آن ازمدیریت بیمارستان گرفته تا پزشکان، پرستاران،کارشناسان تغذیه، بهداشت محیط و ... .
چرا درمانگاه ها، مراکز درمانی و بیمارستان های ما از وجود این کارشناسان و متخصصان خالی است؟
آیا نیاز مردم و وجود بیماری های مربوط به تغذیه ناسالم در دنیا، ما را به حضور این افراد آگاه و دلسوز در بخش بیمارستانی آگاه نساخته؟
آیا پیشگیری بهتر از درمان نیست؟
ای کاش کمی بیش تر به این رشته و کارشناسان آن توجه می شد و از حضور آنان در جامعه بیش تر استفاده می گردید ای کاش اجازه می دادند کسانی که چندین سال ثمره عمر خود را در تحصیل این رشته گذرانده اند، فعالیت خود را به طور جدی تری آغاز کنند و با اطمینان بیش تری به تحصیل ادامه داده و بدانند که پس از سال ها تحصیل در جایگاه اصلی خود قرار می گیرند. البته با توجه به بالا رفتن اطلاعات مردم و توجه آنان نسبت به این مسئله، جایی بس امیدواری است که شرایط روز به روز بهبود یافته و نقش مشاورین تغذیه در اذهان عمومی بیش تر مشخص گردد.
لذا انتظار می رود معاونت درمان دانشگاه ها، اجرای ضوابط مختلف راهدایت ورصدنموده وبرای حصول بهترین نتیجه وبالاترین درصد تطابق وضعیت بخش تغذیه بیمارستان های تحت پوشش با ضوابط ابلاغ شده، کلیه عوامل اجرایی رادرمسیراجرای صحیح ضوابط واصلاح موارد غیرمنطبق، یاری نمایند.
باز هم بیانگر این مطلب خواهیم بود که چرا در مراکز بهداشتی و بیمارستان ها این دستوالعمل ها به طور صحیح اجراء نمی شوند.