به نام خداوند جان و خرد
این گیاه مقاومت انسولین در بیماران دیابتی را کاهش میدهد و در کنترل دیابت موثر است.
در صورت ابتلا به بیماری سلیاک باید به نکات زیر توجه کرد :
♦ عدم مصرف انواع نان (نان سفید ، نان باگت ، نان خشک ، نان معمولی)، ماکارونی ، رشته فرنگی ، جوانه گندم و دیگر مواد غذایی که ازجو و گندم درست شده است.
♦ محدودیت مصرف غذاهای پر چرب و سرخ شده. زیرا بیماران مبتلا به سلیاک دچار سوء جذب چربی می باشند.
♦ مصرف محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر محدود گردد. زیرا بسیاری از افراد مبتلا به سلیاک در جذب لاکتوز مشکل دارند. در ماه های ابتدایی رعایت رژیم فاقد گلوتن بهتر است از مصرف شیر خوداری شود و به تدریج شیر را به رژیم غذایی افزود.
♦ میوه جات و سبزیجاتی که به صورت تجاری آماده شده اند و حاوی افزودنی و سس می باشد استفاده نشود.
♦ کباب کوبیده رستورانها ، سوپهای آماده ، کتلت ، شینیشل مرغ و گوشت و گوشتهایی که همراه با آرد گندم یا جو می باشد مصرف نگردد.
♦ سوسیس ، کالباس و گوشتهای کنسرو شده مصرف نشود.
♦ نوشابه های ، الکلی ، ماءالشعیر و آبجو مصرف نشود.
♦ کیک ، بیسکویت ، دونات ، سوهان ، حلوا و دیگر شیرینی جات مصرف نشود.
♦ سس مایونز ، سس خردل ، سس سویا ، سس گوجه و دیگر سس های آماده استفاده نشود.
♦ شیر پر چرب ، نسکافه ، شیر شکلات و شیر کاکائو مصرف نشود.
♦ ادویه جات و چای هایی که حاوی هل هستند مصرف نشود.
مصرف غذاهای زیر مجاز می باشد:
– استفاده از غلاتی مانند برنج ، سیب مینی ، ذرت و فرآورده های آن مجاز است .
– استفاده از باقالا ، نشاسته و ارزن مجاز است .
– استفاده از مواد پروتئینی مانند تخم مرغ برای تامین کالری جهت رشد افزایش یابد .
– مصرف چای ،آب معدنی و گازدار ، نوشابه های غیر الکلی و قهوه و کاکائوی خالص مجاز می باشد .
– گوشت ماکیان ، ماهی ، صدف و گوشت کم چرب که به صورت کبابی و بخار پز باشد .
– میوه های خشک ، آب میوه ، میوه جات و سبزیجات تازه و پخته .
– نان و ماکارونی که از ذرت و برنج درست شده باشد .
– انواع سوپها و فرنی تهیه شده از آرد برنج و ذرت .
– نان ، رشته و ماکارونی تهیه شده از آرد ذرت و برنج .
– حبوبات مانند نخود ، عدس و لوبیای قرمز .
– مواد غذایی تهیه شده از سویا ، ذرت و سیب زمینی مانند چیپس سیب زمینی و شکوفه ذرت .
– بستنی ، ژله و دسرهای تهیه شده با آرد برنج و ذرت .
– شیرینی جات تهیه شده از آرد ذرت ، آرد برنج .
– مارگارین ، کره ، کره بادام زمینی ، عسل ، مربا .
– نمک ، فلفل ، شکر سفید .
– شیر و پنیر کم چرب .
– آجیل جات غیر بو داده مانند فندق ، پسته ، بادام ، گرد ، تخمه آفتابگردن ، نارگیل .
– انواع روغن مایع مانند زیتون، ذرت، آفتابگردان .
به نام خداوند جان و خرد
مقدمه
کبد چرب غیر الکلی بیماریست که بیش از5-10% وزن کبد را چربی تشکیل می دهد(1). این بیماری دارای طیف وسیعی می باشد که اولین مرحله آن استئاتوز نامیده می شود، مرحله بعد استئاتوهپاتیت غیر الکلی و در مرحله آخر بیمار به سیروز کبدی ختم می شود(2). بیماری کبد چرب همراه با پرفشاری خون، افزایش چربی خون، چاقی و دیابت که همگی از علایم سندروم متابولیک می باشند مشاهده شده است . در این بیماران اولین اتفاق اختلال در سوخت و ساز اسید های چرب کبد است که تحت یک یا چند محرک محیطی یا ژنتیکی، در نهایت به ایجاد التهاب و تخریب سلول های کبدی و سیروز ختم می شود(3). بیماری های کبد ممکن است حاد یا مزمن، وراثتی و یا اکتسابی باشند. کبد چرب را می توان بصورت زیر طبقه بندی کرد: هپاتیت حاد ویروس، هپاتیت مزمن، هپاتیت الکلی و سیروز، بیماری کلستاتیک کبدی، اختلالات ارثی و سایر بیماری های کبدی(4).
شیوع کبد چرب
شیوع کبد چرب غیر الکلی در کشورهای غربی 30 – 20درصد می باشد. میزان ابتلا به کبد چرب در مردان بالاتر از زنان می باشد و با افزایش سن فزونی می یابد. شیوع کبد چرب در افراد چاق 90 – 80 درصد در بیماران مبتلا به دیابت 50 - 30 درصد و در بیماران مبتلا به چربی خون 90 درصد گزارش شده است. بروز کبد چرب در کشور های غربی در حال افزایش است و به شدت هم با عادات موجود در زندگی در ارتباط می باشد(5). شیوع کبد چرب غیر الکلی و استئاتوهپاتیت غیر الکلی در ایرانیان از 7.1 – 2.9 درصد در جمعیت های عمومی و 55.8 درصد در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد(6). همچنین شیوع آن در بچه های چاق 34.2 درصد گزارش شده است. اما بدست آوردن شیوع دقیق آن در بچه ها سخت است، زیرا برای تشخیص آن در این گروه نمی توان از روش های تهاجمی استفاده کرد(7).
علل ایجاد کبد چرب
عادات و رفتارهای غلط بسیاری در ایجاد این بیماری نقش دارند که بارزترین و مهم ترین آنها مصرف الکل و مشروبات الکلی، مصرف مواد غذایی چرب، اضافه وزن، نداشتن فعالیت بدنی سالم، سوتغذیه و فشار خون بالا می باشد. اما علت اصلی بروز کبد چرب ناشناخته است، ولی تعدادی از اختلالات بالینی معین به عنوان علل زمینهای شناخته شده اند.تعداد بالایی از بیماران مبتلا به کبد چرب چاق هستند. دیابت و بالا بودن چربی های خون نیز از علل زمینهای آن به حساب می آیند. عوامل مختلفی که باعث تغییر متابولیسم در بدن می شوند مثل کاهش ناگهانی وزن، سوتغذیه، تغذیه وریدی و گرسنگی طولانی مدت نیز ممکن است باعث کبد چرب شوند(3).
انجام بعضی از جراحی های شکم مثل برداشتن کیسه صفرا، برداشتن قسمتی از روده یا معده، جراحی لوزالمعده و مصرف بعضی از داروهای خاص مثل هورمون استروژن، کورتون (استروئیدها، آمیودارون، ناموکسی فن، والپروات سدیم) نیز از علل زمینه ساز کبد چرب هستند.در کودکان اختلالات مادرزادی مثل سوجذب چربی ها، سیستیک فیبروزیس و بیماری ویلسون می توانند باعث کبد چرب شوند(8).
تشخیص کبد چرب
کبد چرب با آزمایش خون و تصویربرداری ساده مانند سونوگرافی کبد قابل تشخیص است. این اختلال بدون علامت است و با بالا بودن آنزیم های کبدی در آزمایش خون یا با سونوگرافی شکم و یا نمونه برداری از کبد قابل تشخیص است(8).
علائم ظاهری کبد چرب در کودکان
هیچ نشانه خاصی برای این بیماری وجود ندارد و ممکن است حتی کودک برای مدت بسیار طولانی از این اختلال رنج ببرد. با این حال اگر علائم زیر در کودک نمایان شود، می تواند نشان دهنده این اختلال باشد:1- از دست دادن اشتها 2- سستی و خستگی 3- تهوع و استفراغ 4- ضعف عمومی و حاد 5- پایین بودن غلظت خون 6- بزرگ شدن کبد 7- درد معده در دراز مدت 8- ممکن است لکه های تیره پوستی بر روی گردن و زیر بغل های کودک رشد کند(9).
درمان دارویی
اثر درمانی ویتامین E که یک آنتی اکسیدان قوی است، در این اختلال تایید شده است. ویتامین E با بهبود آنزیم های کبدی، یافته های سونوگرافیک و همچنین بافت شناسی کبدی همراه است(10). داروی (جمفیبروزیل) که از داروهای پایین آورنده چربی خون می باشند، سبب بهبود علائم آزمایشگاهی مبتلایان به کبد چرب می شود(11). استاتین ها از دیگر داروهای پایین آورنده چربی خون به خصوص کلسترول می باشند که سبب بهبود علایم آزمایشگاهی شده اند. داروهایی که مقاومت به انسولین را درمان میکنند مانند متفورمین[1] در درمان این بیماری موثر است که قرص لیورگل هم از این گیاه ساخته شده است و در دوزهای مختلف در بازار موجود است(15). عرق کاسنی، عرق شاطره، عناب، زنجبیل، چای سبز، کنگرفرنگی، آب انار، زرشک سیاه از جمله موارد دیگری هستند که در مطالعات به تاثیر مثبت آنها اشاره شده است(23-16).
عوارض و عواقب بیماری کبدچرب
در اکثر بیماران مبتلا به کبد چرب، مشکل جدی برای کبد ایجاد نمیشود. کبد چرب از نظر بالینی یک اختلال پایدار و ساکت شناخته شده و در بیشتر موارد سبب اختلال شدیدی در کبد نمی شود؛ولی در تعداد اندکی از بیماران با گذشت زمان بافت دچارفیبروز، در نهایت به سیروز و نارسایی کبد ختم میشود. لذا درمان آن ضروری است(3).
منابع در ادامه ی مطلب
ادامه مطلب...
سیر می تواند شادابی و طراوت پوست شما را افزایش دهد. اگر می خواهید جوان بمانید سیر بخورید.
به نام خـــداوند جان و خــرد
کز این برتر اندیشه بر نگذرد
نام کتاب: WILLIAMS’ BASIC NUTRITION AND DIET THERAPY
سرپرست نویسندگان: Staci Nix, MS, RD, CD
آخرین ویرایش: ویرایش پانزدهم-2015
انتشارات: Elsevier
مختصر توضیحی درباره کتاب از زبان نویسنده:
هدف از تالیف این کتاب بیان اصول اولیه علم تغذیه و رژیم درمانی بوده است. همانند ویرایش های قبلی، در این ویرایش نیز تمامی اصول اولیه این علم بطور کامل بیان شده است؛ در کنار این ما -اهداف دیگری از جمله ارائه و معرفی این علم به زبان ساده برای عام مردم نیز داشته ایم. کارشناسان و متخصصین تغذیه با مطالعه این کتاب از آخرین اخبار و مطالب علم روز رژیم درمانی دنیا و جدیدترین روش های درمان و مراقبت از بیمارها آشنا می شوند. همچنین در کنار این می توانند با برترین اساتید حرفه ای دنیا در زمینه بهترین راهکارهای درمانی ارتباط داشته باشند.
بخش بندی موضوعی کتاب:
این کتاب مجموعا از 4 بخش و 23 فصل تشکیل شده است که محتوای هر بخش بدین صورت می باشد:
بخش اول: درآمدی بر اصول تغذیه اساسی (فصل 9-1)
بخش دوم: تغذیه دوران های زندگی (فصل 12-10)
بخش سوم: تغذیه و مراقبت های بهداشتی جامعه (فصل 16-13)
بخش چهارم: تغذیه بالینی ( فصل 23-17)
کلام آخر:
مطالعه این کتاب درکنار سایر تکس های علم تغذیه نظیر کتاب کراوس و مادرن خالی از لطف نخواهد بود چرا که مطالب این کتاب با دید کاربردی تری نسبت به کتالب کراوس نوشته شده است و به همین دلیل آن دسته از دانشجویان و کارشناسان تغذیه ای که به کار در زمینه بالینی علاقه مند هستند، مطالعه این کتاب توصیه اکید می شود.
توصیه های غذایی برای درمان و تسکین آرترید روماتوئید: